Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μετάλλια και μάρκες


Εκτός από τα επίσημα κέρματα, πολλά εθνικά τυπογραφεία και ιδιωτικά νομισματοκοπεία παράγουν και πωλούν μετάλλια και μάρκες τα οποία δεν αποτελούν νόμιμο χρήμα. Ως «μετάλλια και μάρκες» νοούνται τα μεταλλικά αντικείμενα που έχουν τα χαρακτηριστικά ή/και τις τεχνικές ιδιότητες ενός κέρματος αλλά δεν έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις κράτους-μέλους της ζώνης του ευρώ, συμμετέχουσας τρίτης χώρας ή άλλης ξένης χώρας και, συνεπώς, δεν αποτελούν ούτε νόμιμο μέσο πληρωμής ούτε νόμιμο χρήμα.
Η κυκλοφορία των κερμάτων ευρώ σε μεγάλο αριθμό κρατών-μελών καθιστά αναγκαία την ύπαρξη κανόνων σχετικών  με τα μετάλλια και τις μάρκες που προσομοιάζουν με τα κέρματα ευρώ. Στόχος είναι η προστασία του κοινού από την απάτη και τη σύγχυση σε σχέση με τα κέρματα ευρώ και η ταυτόχρονη θέσπιση ισότιμου πλαισίου για την παραγωγή ανάλογων μεταλλίων και μαρκών.

Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2182/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποβλέπει στη ρύθμιση της χρήσης των όρων «ευρώ», «λεπτά», καθώς και του συμβόλου του «€» επί μεταλλικών αντικειμένων που έχουν τα χαρακτηριστικά ή/και τις τεχνικές ιδιότητες των κερμάτων και στον προσδιορισμό του βαθμού ομοιότητας των μεταλλίων και των μαρκών προς τα κέρματα ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου