Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Συλλεκτικά κέρματα ευρώ

Τα συλλεκτικά κέρματα ευρώ εκδίδονται επισήμως από τα κράτη-μέλη, έχουν ονομαστική αξία (αξία όψεως), θεωρούνται νόμιμο χρήμα αλλά δεν προορίζονται για κυκλοφορία. Η ονομαστική αξία των συλλεκτικών κερμάτων είναι πάντοτε διαφορετική από εκείνη των κυκλοφορούντων κερμάτων, όπως επίσης και η παράσταση που απεικονίζεται σε αυτά.
Ενώ τα κυκλοφορούνται κέρματα αποτελούν νόμιμο χρήμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, τα συλλεκτικά κέρματα αποτελούν νόμιμo χρήμα μόνο στη χώρα έκδοσής τους. Τα κέρματα αυτά σπανίως χρησιμοποιούνται για πληρωμές διότι η αγοραία αξία τους είναι συνήθως πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία και πολλά από αυτά κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή ο άργυρος.
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στο κοινό, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συλλεκτικών κερμάτων διαφέρουν από εκείνα των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία. Από τις τρεις τεχνικές παραμέτρους των κερμάτων, δηλαδή το χρώμα, τη διάμετρο, και το βάρος, τουλάχιστον οι δύο θα πρέπει να είναι διαφορετικές από εκείνες των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου