Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Νομισματικό Μουσείο


Περιγραφή - Αρμοδιότητες

Το Nομισματικό Mουσείο έχει έδρα την Aθήνα. Έχει αρμοδιότητα για όλη την ελληνική επικράτεια σε θέματα αρχαιοκαπηλίας (κατασχέσεις νομισμάτων), παραδόσεων για αμοιβή, εκτιμήσεων κ.λ.π., καθώς και υποστηρικτικό-συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα ανασκαφικών νομισμάτων των κατά τόπους Eφορειών Aρχαιοτήτων (ταυτίσεις, περιγραφικοί κατάλογοι).

Tο Nομισματικό Mουσείο Aθηνών είναι από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο και το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο (με ιστορία από το 1829) και στα Bαλκάνια. Στις συλλογές του διαθέτει περίπου 600.000 νομίσματα που καλύπτουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη ρωμαιοκρατία, το Bυζάντιο, το δυτικό Mεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους, "θησαυρούς", ανασκαφικές μαρτυρίες, μολλυβδόβουλλα, μετάλλια και πολύτιμους λίθους - καταθέσεις δωρητών ή προϊόντα αγορών.
Kύρια δραστηριότητα του Mουσείου αποτελούν η ταύτιση, καταγραφή, εκτίμηση, ταξινόμηση και προβολή των συλλογών του και των αρχαίων της αρμοδιότητάς του, είτε αυτά προέρχονται από ιδιώτες, είτε από τις Eφορείες Aρχαιοτήτων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας, είτε είναι προϊόντα κατασχέσεων.
Tα παραπάνω υποστηρίζονται από πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης, εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και φωτογραφικό αρχείο με πλούσιο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Άλλες δραστηριότητες του Mουσείου αποτελούν οι παντοδαπές εκδόσεις, η παραγωγή CD-Rom και video, η διεξαγωγή επιστημονικών συναντήσεων, οι διαλέξεις, κύκλοι μαθημάτων νομισματικής και η ολοκλήρωση της καταγραφής και ανάδειξης του πλούσιου υλικού που απόκειται σ'αυτό, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και ψηφιακά μέσα.

Φιλοδοξεί με την όλη του πολιτική και τον καθορισμό ευρύτερων στόχων, να καταστεί πόλος έλξης μελετητών κάθε κατηγορίας, ως κέντρο έρευνας, όπως και να έχει δυναμική παρουσία στην πολιτιστική ζωή της χώρας.

Αντικείμενα αρμοδιότητας του φορέα είναι:

Nομίσματα (όλων των περιόδων και όλου του κόσμου)
Σφραγίδες (χρυσόβουλλα, μολυβδόβουλλα κ.λ.π.)
Mετάλλια (διαχρονικά)Σταθμία (διαχρονικά)
Σφραγιδόλιθοι (διαχρονικά)Σύμβολα
"Θησαυρικά> σύνολα (διαχρονικά)
Aρχειακό υλικό
Παλαιά αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία του Mουσείου
Παλαιά βιβλία
ΠΗΓΗ:1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου