Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η μεγαλύτερη ιδιωτική-τραπεζική συλλογή αρχαίων νομισμάτων


Η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς και βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο της Τραπέζης, στο κέντρο της Αθήνας. Άρχισε να δημιουργείται την δεκαετία του 1970 με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τραπέζης κ. Γιάννη Σπ. Κωστόπουλου. Στόχος της Τραπέζης υπήρξε από την αρχή η δημιουργία μιας συλλογής αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που να καλύπτει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, ώστε να καταδειχθεί το μέγεθος της εξάπλωσης του ελληνισμού καθώς και των επιρροών του σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το 1975 αγοράστηκαν οι συλλογές Ανδρεοπούλου και Μελετοπούλου, οι οποίες αποτέλεσαν τον πυρήνα της συλλογής της Τραπέζης και το 1978 δημοσιεύθηκε ο κατάλογος τους από την Ελληνική Νομισματική Εταιρεία (A. Walker, Ancient Greek Coins. The Credit Bank Collection, Hellenic Numismatic Society, Athens 1978). Το 1984 προστέθηκε η συλλογή Μπουροπούλου και το 1986 μέρος (Αθήναι, Εύβοια, Αίγινα) της συλλογής Ευελπίδου-Αργυροπούλου. Από το 1989 άρχισε η συστηματική ετήσια αγορά νομισμάτων από δημοπρασίες της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε και η αγορά άλλων συλλογών.
Το 1990 αποκτήθηκε η πολύ σημαντική συλλογή του Αθανασίου Γκέρτσου, η οποία περιελάμβανε κυρίως νομίσματα των βασιλέων της Μακεδονίας καθώς και κοπές πόλεων του βορειοελλαδικού χώρου. Το 1992 προστέθηκε η συλλογή Ι. Βασιλείου και το 1997 η συλλογή Τ. Τριανταφυλλίδου. Το 2000 δημοσιεύτηκαν τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα Μακεδόνων βασιλέων της συλλογής στη σειρά Sylloge Nummorum Graecorum από την Σοφία Κρεμύδη-Σισιλιάνου (SNG, Greece II, The Alpha Bank collection. Macedonia I. Alexander I to Perseus, Athens 2000).
Η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς. Περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 νομίσματα από ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, από τη δυτική Ευρώπη έως την Ινδία και από τη σημερινή Ουκρανία έως την Αιθιοπία, αποδεικνύοντας την μακροχρόνια και βαθιά επιρροή που άσκησε ο Ελληνικός πολιτισμός σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα χρονικά όρια της Συλλογής εκτείνονται από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και την εφεύρεση του νομίσματος, έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν σταμάτησε η νομισματική παραγωγή των πόλεων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Συλλογή περιλαμβάνει επίσης ορισμένα ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα.
Στο χώρο της νομισματικής Συλλογής (Σταδίου 40, Αθήνα) λειτουργεί έκθεση νομισμάτων και για το 2007 παρουσιάζονται νομίσματα πόλεων της Πελοποννήσου, καθώς και ορισμένα σπάνια νομίσματα της συλλογής. Το 2006 εγκαινιάστηκε ένα νέο πολιτιστικό κέντρο της Τραπέζης στο Ναύπλιο, όπου κάθε χρόνο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις της Συλλογής. Για το 2007 ετοιμάζεται η έκθεση «Φυτά σε αρχαία ελληνικά νομίσματα». Παράλληλα η Τράπεζα οργανώνει διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπροσωπείται σε νομισματικά συνέδρια.
Η εκδοτική δραστηριότητα της Συλλογής συνεχίζεται και έχει ήδη προγραμματιστεί η έκδοση του δεύτερου τόμου της Συλλογής στη διεθνή σειρά Sylloge Nummorum Graecorum, από την επιμελήτρια της συλλογής Δρ. Δήμητρα Τσαγκάρη. Ο τόμος αυτός θα περιλαμβάνει νομίσματα, από τη Θεσσαλία, την Ιλλυρία, την Ήπειρο, την κεντρική Ελλάδα (Ακαρνανία, Αιτωλία, Φωκίς, Λοκρίς, Βοιωτία) έως και την Εύβοια. (Sylloge Nummorum Graecorum, The Alpha Bank Collection ΙI, From Thessaly to Euboia).
ΠΗΓΗ:1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου