Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Σπάνια συλλογή γραμματοσήμων



Μια ασυνήθιστη και σπάνια συλλογή γραμματοσήμων και λοιπού φιλοτελικού υλικού με θέμα το Διάστημα, πρόκειται να φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες, σε παγκόσμιο επίπεδο Αστροφιλοτελικές Συλλογές, δημιούργημα του Κλέωνα και της Αθανασίας Διονυσάτου, η οποία δωρίθηκε και θα στεγάζεται μόνιμα από φέτος τον Σεπτέμβριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η συλλογή παρακολουθεί βήμα προς βήμα, για 50 ολόκληρα χρόνια (από το 1957 έως το 2007), την παγκόσμια προσπάθεια για την κατάκτηση του Διαστήματος. Δέκα χιλιάδες τεμάχια αστροφιλοτελικού υλικού και, ανάμεσά τους, γραμματόσημα φεγιέ, χρυσά, πλατινένια ή ασημένια, γραμματόσημα με ολογράμματα, απλοί ταχυδρομημένοι φάκελοι, φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ.), αναμνηστικές εκδόσεις κ.α.

Το υλικό προέρχεται από εκατοντάδες χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη - πολλές από αυτές δεν υπάρχουν πια στον παγκόσμιο χάρτη -ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα γραμματόσημα και οι φάκελοι φέρουν την υπογραφή διάσημων αστροναυτών, όπως ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Γιούρι Γκαγκάριν. Η συλλογή έχει λάβει 37 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς επίσης δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και επαίνους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=371350





Μετά από 50 χρόνια, ο Κλέωνας και η Αθανασία Διονυσάτου δώρισαν τη συλλογή τους στο Iδρυμα Ευγενίδου, για να την προστατεύσει και να την αξιοποιήσει.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63383377

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου